Kortweg kan proces financiëring worden omschreven als een situatie waarbij een onafhankelijke partij financiële steun biedt aan bedrijven en ondernemingen zodat deze hiermee een rechtszaak kunnen beginnen. Dit houdt in dat jij als onderneming direct geld krijgt van een derde partij. Deze heeft niks te maken met de situatie waarin jij verkeert. De afspraak hierbij is, dat de derde partij waarvan jij geld ontvangt, een deel van de vordering krijgt wanneer je wint. 

Wanneer je de zaak niet wint, hoef je als rechtzoekende geen vergoeding te betalen aan de derde partij die jou financiert. De externe financier kan geen geld claimen bij hun cliënt.

De voordelen 

Aan het kiezen voor proces financiëring kunnen vele voordelen zitten. Als je een kleine onderneming bent, kan het bijvoorbeeld een goede manier zijn om een vordering te kunnen betalen. Voor grotere bedrijven geldt hetzelfde. Deze ondernemingen hebben misschien het geld en de middelen wel voor het aanspannen van een rechtszaak, maar besparen hier liever op. Dan is deze vorm van financiëring een hele slimme en handige mogelijkheid. 

Soms is het nodig om als bedrijf een rechtszaak aan te spannen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je een beslissing van een bestuursorgaan als onredelijk beschouwt. Maar ook bij conflicten met andere organisaties of zelfs met particulieren. Vaak is een rechtszaak starten geen goedkope handeling. Lees je daarom in over proces financiëring en kijk of dit een gepaste oplossing is voor jouw bedrijf.

De stappen die doorlopen worden 

Vaak zijn er een aantal stappen die worden gevolgd wanneer je gaat voor proces financiëring. Allereerst moet de vordering gepresenteerd worden aan de derde partij. Bij voorkeur gebeurt dit door een huisadvocaat. Vervolgens doet deze derde partij onderzoek binnen jouw bedrijf. De externe financier kijkt hierbij naar de data en bepaalt of de informatie die jij laat zien aan de buitenwereld klopt. 

De derde stap is de acceptatie van de vordering. Als klant ontvang je dan een financieel voorstel. 

Wanneer je als cliënt het voorstel van de externe financier accepteert, krijg je een accountmanager aangesteld. Deze begint het proces financiëring. Tot slot volgt het resultaat. Belangrijk om te weten, is dat het resultaat nooit negatief uitvalt ten opzichte van de cliënt.