In ieder bedrijf en iedere organisatie geldt een verplichting BHV. Het maakt niet uit of je nu werkt voor een salaris of bij een vrijwilligers- of non-profitorganisatie. Op iedere werkvloer geldt een verplichting BHV. Ongeacht de grootte van de organisatie. De wetgeving specificeert niet wat de BHV verplichting precies inhoudt als het gaat om het aantal mensen. Er is simpelweg een verplichting tot voldoende BHV’ers op de werkvloer. Het is aan de werkgever om te bepalen wanneer dit voldoende is.

Afhankelijk van de werkomgeving

De wetgeving geeft hier geen indicatie voor, omdat iedere werkomgeving anders is. Sommige sectoren hebben natuurlijk meer risico’s tijdens het werk dan andere, evenals sommige werkzaamheden en werkomgevingen. Het is aan de werkgever om in te schatten wanneer er voldoende BHV’ers aanwezig zijn om te voldoen aan de verplichting BHV. Behalve één of meerdere BHV’ers, kan ook een hoofd BHV of BHV ploegleider handig zijn om op de werkvloer te hebben.

Zorg voor voldoende BHV’ers

Wanneer je als werkgever denkt niet veel BHV’ers nodig te hebben om te voldoen aan de BHV verplichting, is het nog steeds verstandig meerdere werknemers opgeleid te hebben tot BHV’er. Zo kan er ook in het geval van ziekte of vakantie iemand op de werkvloer aanwezig zijn die een BHV diploma heeft zodat je kunt voldoen aan de BHV verplichting. Een hoofd BHV of ploegleider is niet verplicht, maar wel prettig in noodsituaties als er meerdere BHV’ers zijn. De invulling van de BHV verplichting is dus niet vastgelegd.