Tips voor de startende freelancer

Het is natuurlijk spannend om als freelancer te beginnen, maar ook ontzettend leuk. Er komen veel dingen bij kijken en er kunnen genoeg dingen fout gaan. Het is logisch dat je niet direct weet waar je naar moet kijken. We geven je graag antwoord op de vraag; Waar moet ik op letten als ik start als freelancer?. 

Valkuilen als beginnend freelancer 

Als grootste struikelblok wordt de boekhouding genoemd bij freelancers. De kans dat je hier verstand van hebt is klein. En grote kans dat je tekort aan kennis er ook voor zorgt dat je er lang over doet. Hoe voorkom je dat je in de valkuil trapt? Onderzoek programma’s die je kunnen helpen met de boekhouding. Er zijn genoeg tools die je kunt gebruiken waardoor het allemaal automatisch gaat. Het kost misschien wel wat geld, maar het levert veel extra tijd om die je kunt investeren in opdrachten. 

Een beginnend freelancer weet vaak niet welke waarde hij heeft. Dat is ook de reden waarom ze vaak ook laag inzetten met hun uurtarief. Bovendien vinden velen het lastig om zomaar af te stappen op mensen om hun dienst te verkopen. Vertrouw dus altijd in je eigen kennis en laat zien wie jij bent. Zo wordt het absoluut niet moeilijk om op mensen af te stappen en vraag je ook makkelijker een uurtarief dat wel realistisch is. 

Tips voor elke beginnende freelancer 

Zoals gezegd moet je zeker jezelf niet te laag inschatten en al helemaal niet een te laag uurtarief vragen. Deze lijn van vertrouwen moet je ook doorzetten naar je doelgroep. Zorg ervoor dat je een connectie hebt met jouw doelgroep. Alleen dan kun je hen makkelijker bereiken. Denk er ook over na hoe je hen het beste kunt bereiken en waar zij zich bevinden. Zo wordt nieuwe opdrachten scoren een eitje. 

Van vertrouwen komen nieuwe investering 

Door vertrouwen te hebben in jezelf, komen uiteindelijk ook nieuwe investeringen. Want de kassa gaat zeker wel rinkelen als je voldoende opdrachten binnenhaalt. Maar al dat geld is leuk, maar koop niet zomaar nieuwe dingen van dit geld. Elke investering moet je op de juiste manier afwegen. Is het de investering waard en komen er nog extra kosten bij kijken? Van de goede zaken kun je overenthousiast worden en daardoor domme aankopen doen. Houd je koppie er altijd bij. 

Ga verder dan je huidige doelgroep 

Wanneer je zelfverzekerd genoeg bent met je eigen doelgroep, ga dan eens buiten deze zone. Maak nieuwe connectie buiten je eigen netwerk. Neem de tijd netwerkborrels en maak een praatje met iedereen. Zo vergroot je makkelijk je netwerk. 

Zet de tips om tot actie en creëer stabiliteit 

Werken als freelancer is niet altijd stabiel, maar wanneer je bent aan de bovenstaande tips, dan is de kans groot dat je je stabiliteit vergroot. Door je netwerk te vergroten is de kans op nieuwe opdrachten groter en door jezelf te vertrouwen kun je ook meer vragen voor je werkzaamheden. Weeg je investering zorgvuldig af en koester je huidige klanten. Sluit bijvoorbeeld deals met je huidige klanten, zoals korting wanneer ze weer gebruik maken van je diensten. 

Zo creëer jij stabiliteit en heb je meer zekerheid in de toekomst.