Kun je koolstof kopen?

Ongemerkt zitten er in ontzettend veel producten die worden gekocht, koolstof. Dat is niet zo gek, als je bedenkt dat koolstof als element wordt verwerkt in tal van diverse producten en materialen. Waarom vind je koolstof terug in zo veel verschillende dingen? Dat is simpel uitgelegd. Koolstof is namelijk een chemisch element dat zich heel makkelijk hecht aan andere elementen. Het is dus eigenlijk heel ‘kneedbaar’ en vormbaar, waardoor je het voor veel verschillende toepassingen kunt gebruiken. Waaraan je dan moet denken? Hieronder een opsomming van een aantal veel gebruikte en veel gekochte producten waarin koolstof op de een of andere manier is verwerkt.

Op de weg en in de ruimte

Koolstof zit in benzine. Elke keer dat je dus je auto tankt, koop je een klein beetje koolstof.  Hetzelfde geldt voor het reizen met het vliegtuig. Koolstof zit niet alleen in kerosine, zoals de brandstof die voor vliegtuigen wordt gebruikt, wordt genoemd, maar ook in het daadwerkelijke vliegtuig zelf. Dit komt omdat sommige onderdelen waarvan het vliegtuig is gemaakt, van platen zijn waarin ook een koolstoflaag of een koolstofweefsel gebruikt wordt. Er wordt zelfs materiaal gebruikt waarin koolstof verwerkt zit bij het bouwen van ruimtevaartuigen zoals raketten. Grappig detail hierbij is dat koolstof van nature ook als element in de ruimte voorkomt. Bijvoorbeeld wanneer sterren exploderen. Dan komt er een grote hoeveelheid koolstofgas vrij.

Natuurlijke producten van koolstof

In de natuur komen zaken voor die koolstof bevatten of van koolstof gemaakt zijn. Een bekend voorbeeld, of misschien juist helemaal niet zo bekend, zijn diamanten. Diamanten zijn gemaakt van koolstof. Natuurlijk zijn ze het meest bekend als sieraad, maar diamanten worden ook veelvuldig gebruikt in boorkoppen, omdat ze keihard zijn. Grafiet is ook van koolstof gemaakt. Dit zit in potloden: het is het zwarte puntje waar je mee tekent. Opmerkelijk is dat grafiet juist heel zacht is, terwijl het voor het grootste gedeelte ook uit koolstof bestaat. Een potlood zul je vast eerder kopen dan een diamant, maar in beide gevallen schaf je dus in principe een stukje koolstof aan.

Bewerkte producten met koolstof

Koolstof wordt vaak verwerkt in composiet; materiaal dat is opgebouwd uit verschillende soorten ander materiaal, dat elk unieke eigenschappen heeft. Koolstof is sterk en redelijk flexibel en bindt zich makkelijk aan andere elementen. Een waardevolle bouwsteen dus, zeker als het wordt gebruikt in bijvoorbeeld machineonderdelen. Koolstof vind je daarnaast terug in racefietsen, maar er zijn zelfs complete toiletten van gemaakt die je voor een behoorlijke prijs kunt kopen. Er is ook tape waarin koolstofweefsel verwerkt zit. Dit is stevig en wordt veel gebruikt om bouwprojecten mee af te werken.

Ook hierin zit koolstof verwerkt

Etensbakjes voor huisdieren. Designlampen. Een gitaar of een bijzonder hoesje voor je mobiele telefoon. Tegenwoordig zijn er tal van meer kunstzinnige producten te koop die bewust zijn gemaakt met materialen waarin koolstof verwerkt zit. Zo krijgt de grondstof ook nog eens meer een esthetische waarde.